Home » De toate » Loterie

Loterie

Start here

Advertisements

Cine a spus că viața e o loterie, știa ce zice. Sau căsătoria e o loterie. Un fel de loteria vizelor. Cățtigi sau pierzi, n-ai de unde să știi. Dar de jucat joci. Cu toții o facem. Venim pe lumea asta, fără a ști dacă o să avem de câștigat sau de pierdut, dacă o să fim fericiți sau nu, bogați sau nu. Și la fel ne avântăm și în mariaje care, de cele mai multe ori se sfârșesc printr-un divorț. Chiar, cine se mai căsătorește în ziua de azi? Oare oamenii nu au realizat nici până în ziua de azi că nu sunt monogami? Că nu sunt făcuți să trăiască pe vecie cu același partener? În fine…

Ideea e că, nici teoria aceea nu pare a funcționa: fii bun și fă bine și vei avea parte tot așa, numai de bine. Da de unde! Poți să fii cât de bun, să nu calci strâmb în niciun fel, să faci tot felul de acte de caritate, gesturi bune, să ai numai gânduri bune, să nu greșești nimănui niciodată, că tot ți-o iei în freză. Face ea cumva viața și te ”pedepsește”, fie că meriți sau nu.

Probabil că doar oamenii sfinți reușesc să treacă peste așa ceva. Ei se străduiesc și cel mai adesea și reușesc să fie smeriți, să fie buni, să aibă gânduri curate, să facă fapte bune, dar asta nu înseamnă că sunt ”scutiți” de la pedepse. Nu e nici viața lor tocmai roz.

Și, pentru că am pomenit de loteria vizelor, și cu vizele astea e o loterie. Te duci o dată să-ți iei viză pentru State, Canada sau oricare altă țară care cere viză, și o primești. Te întorci frumușel acasă, așa cum ai promis, fără să faci vreo nelegiuire pe meleaguri străine și, după o vreme vrei să mergi iar acolo. Dar uite că, de data asta, nț, nu ți se mai dă viză. Prima oară te-ai ”calificat” (whatever that means!) și deși nu s-a schimbat absolut nimic în statutul tău marital, financiar…a doua oară nu mai ține. Nu mai vor ei. Uite așa, îți spun NU, doar de dragul de a o spune. Doar pentru că pot. Că sunt plătiți să o facă. Și sigur le face mare plăcere. Se simt și ei mari și tari. Iar tu, mic și slab, firește.

În concluzie, orice ai face, bun sau rău, tot aia e! Nu poți înclina balanța nicicum. Nici așa, nici așa. Nu stă la latitudinea ta de om simplu să o faci. O fac alții pentru tine, de aici sau de Dincolo, iar tu nu poți decât să te conformezi și să iei viața așa cum vine, așa cum e ea, o loterie…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: