Home » WTF » Supune-te!

Supune-te!

Start here

Advertisements

A fost o vreme în care, pentru a putea intra pe peronul Gării de Nord, dacă nu aveai bilet de călătorie, erai nevoit să plătești un bilet de intrare. Ca la muzeu, să zicem. Era câte un nene la fiecare intrare pe peron, care te căuta de bilet de călătorie și, dacă n-aveai, te obliga să cumperi bilet de peron. Prin urmare, n-o mai puteai lua pe scurtătură dacă voiai să o tai prin gară, nu mai puteai să-ți conduci sau să-ți aștepți rudele la tren, fără a plăti o taxă. N-am auzit de așa ceva în nicio altă gară din lume, dar noi românii suntem și inventivi și unici. Mai ales în chestii din astea.

Ei ziceau că banii pentru biletele de peron vor fi folosiți la renovarea gării și, în același timp, nu mai putea intra chiar orcine în gară. Oricine, adică hoții, aurolacii, drogații și oamenii fără adăpost care se mai aciuiau prin gară când și când. De parcă ăia aveau nevoie să intre pe ușile înspre peron, nu puteau să o ia dea-nboulea pe liniile de tren, dinspre Gara Basarab, sau nu se puteau strecura prin găurile din gard.

Mie chestia asta mi s-a părut nițel cam forțată. Cum adică domle să plătești ca să-ți conduci familia sau prietenii la tren? Sau să te duci să-i întâmpini? Și de ce statul trebuia să bage mâna în buzunarul omului de rând, care circulă cu trenul pentru că și așa n-are bani de mașină și benzină, ca să renoveze gara? Nu există fonduri pentru așa ceva? ”Dai un leu pentru-Ateneu”, mai înțeleg, pentru că la noi oricum cultura e pe ultimul plan și n-are bani. Dar Gara de Nord? Pe acolo intră în țară și trenurile internaționale, vin străini de tot felul.

Și, dacă reușeai cumva să-l păcălești pe nenea de la intrare, eventual cu un bilet de călătorie deja folosit și te strecurai pe peron, mai erau și câțiva controlori de peron care, dacă te prindeau fără bilet, te puneau să plătești o amendă. Te simțeai pur și simplu hăituit, de parcă încercai să fugi din Europa pe timpul celui de-al doilea război mondial.

Astfel de abuzuri, pentru că altfel nu pot fi numite, s-au tot întâmplat pe la noi și se mai întâmplă încă. Întrebarea e de ce nimeni nu se revoltă? De ce nu realizeză că e vorba de un abuz și să spuna un simplu NU? Să se revolte, să nu accepte, să respingă astfel de practici abuzive. De ce să nu îi forțeze pe cei care au conturi de la 6 zerouri în valută să cotizeze pentru astfel de chestii? Ei oricum n-or să-și dea seama că ”pierd” câteva lovele acolo. Bașca scapă și mai subțire la plătitul impozitului pe veniturile declarate, se înțelege.

Întotdeauna am urât spiritul acesta de turmă. Zice unul hai să dăm bani și sar toți, cu un elan de nu-ți vine să crezi. Mai ales când e vorba de sume ”mărunte”, insignifiante dar care, dacă le tot aduni, nu mai par așa de neluat în seamă. Sau, dacă e vorba de taxe impuse dar nejustificabile și cresc doar ”câte puțin” din când în când, pe neobservate, te fac să observi de-abia la sfârșitul lunii că nu prea mai ieși la liman.

Și mai uimitor e faptul că, dacă te pui dandaratelea, daca îți iei inima-n dinți și spui tu acel NU, nu plătesc pentru că nu se justifică, îți sar toți semenii în cap, te pun la zid și sunt în stare să te lapideze. Cum adică să nu te supui? Cum îți permiți să fii altfel? Adică să ai minte și să o și folosești? Cine a mai auzit de așa ceva??

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: