Home » WTF » Genes worth spreading

Genes worth spreading

Start here

Advertisements

Înainte de’89, în blocul vecin trăia un cuplu de oameni cu probleme…genetice. Aveau un grad ridicat de retard și multe ale probleme de sănătate. Și, cum pe vremea aceea toți copiii erau bineveniți pe lume, cei doi se puseseră și ei pe făcut copii. Și toți, fără excepție, ieșeau ca ei: cu aceleași probleme. Statul trebuia să îi susțină și…întrețină. Atât pe ei, cât și pe copiii lor care, la fel ca părinții lor, erau complet nefolositor societății. Că ei, părinții, se născuseră așa nah, asta e, accidente genetice pe care nu le poți controla. Dar de ce trebuiau să se perpetueze dacă și copiii lor aveau să iasă la fel ca ei?!

Am avut o prietenă care credea că scopul ei în viață e să se mărite și să facă copii. Să întemeieze o familie. Și, în principal, ăsta e scopul omului pe lumea asta. Toate bune și frumoase. Numai că ea a tot căutat săraca pe unul care să o ia de nevastă și să îi facă mult doriții copii. Într-un final, după multe căutări și încercări, a găsit pe unul cu care s-a măritat și și-a dus la îndeplinire dorința și îndatorirea. Numai că tipul cu pricina avea și el o problemă…genetică. Nu foarte gravă, nu ceva care să îl facă disfuncțional complet, dar cu oarece inconveniente. Li s-a spus din start că și copiii vor moșteni genele nefericite ale tatălui și, prin urmare, boala acestuia. Nah, asta e și-au zis, sănătoși să fie.

Gattaca – un film în care sunt aleși doar cei cu gene superioare (whatever that means) să existe și să facă diverse chestii. Aleși…pe mustață, doar cei cu gene…perfecte. O treabă ce pare dusă la extrem și ne amintește de arienii lui Hitler. Și, din câte știm, nimic dus la o extremă sau alta nu iese bine.

Bill Gates parcă a spus într-un discurs adresat presei că populația Pământului trebuie controlată și că lui i se pare firesc să fie ”triată” cumva, chimic sau sub orice altă formă. Nu mai știu exact care i-au fost vorbele și, la prima auzire, te oripilează. Îți vine să zici: ia uite-l mă și pe-ăsta, s-a umplut de bani și crede că poate controla lumea. Dar, dacă stai să te gândești un pic, oare ce ar fi atât de rău să nu se mai nască prunci cu accidente genetice, sau care moștenesc boli urâte și debilitante de la părinți?

Da, bine, o să spuneți că și cei cu diferite dizabilități, cu diferite probleme pot fi ajutați și încadrați în societate. Că există și pentru ei un loc în lumea asta. Cum ar fi cei care suferă de sindrom Asperger care, fie vorba între noi, sunt cei mai buni contabili din lume, unii care suferă de OCD sau alt fel de boli psihice sau fizice…care și ei funcționează destul de ok în lumea asta strâmbă în care trăim. Și totuși, oare n-a venit timpul să ne gândim puțin la specia noastră cu ceva mai mult respect? Să transmitem mai departe gene care într-adevăr merită a fi perpetuate?! Și așa Natura se bagă pe fir și ne joacă suficiente feste, ne pune piedici sau ne dă peste cap cu chestii asupra cărora n-avem niciun control. Dar ce putem controla noi, bagajul genetic de transmis mai departe, de ce să nu-l privim cu ceva mai mult respect, în primul rând față de noi și specia din care facem parte?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: