Home » WTF » Culori pământii

Culori pământii

Start here

Advertisements

Anii ’70-’80 – România, blocuri ”comuniste”, cutii de chirbrituri apartamente de câțiva metri pătrați, construite din beton și prefabricate, prost izolate și vopsite în culori ”căcănii”. Culori terne, fără personalitate, pământii, gri sau diverse nuanțe de gri. Culori urâte, care nu îți inspiră nimic bun sau sănătos, care nu te atrag nicicum.

Anii 2010 – Canada, clădiri făcute parcă ”la metru”, aceleași dimensiuni, același standard, fără personalitate, vopsite în culori gri, urâte, neatrăgătoare.

Și unele și altele te duc cu gândul mai degrabă la niște penitenciare decât la case pentru locuit. Pe cele de dinainte de ’89 le înțeleg, erau vremuri de căcat, ”ieftiine”, în care totul se făcea repede, de mântuială și se dădea spre utilizare la termen, chiar dacă nu erau gata. Gata prăduite erau, pentru că muncitorii furau de stingeau tot ce se putea. Dar pe cele de peste ocean, dintr-o lume la care mulți încă mai visează și astăzi, nu le pot înțelege. Chiar nu mai există vopsea de alte culori pe lumea asta? Chiar trebuie să acceptăm, să înghițim orice căcat ni se bagă pe gât, iată, pe sute de mii de dolari?

Și, pe undeva prin Europa, prin Olanda, Belgia sau mai știu eu prin ce țări nordice, unde soarele se arată foarte foarte rar și puțin, vedem acele case vechi, zugrăvite în culori vii, frumoase, atrăgătoare, izbitoare chiar. De ce oamenii aceia pot să-și zugrăvească clădirile astfel și noi nu? Noi, ceilalți, de o parte și de alta a oceanului, care alegem în continuare culori terne, întunecate, lipsite de personalitate… Ne-om fi obișnuit atât de tare cu vremurile acelea, cu tot ce era urât și greu de dus încât am rămas așa, încrâncenați și continuăm să ne auto-pedepsim în felul ăsta? Pentru că nu pot să cred că vopseaua gri e mai ieftină decât cea albă, cea roșie, cea verde, portocalie sau albastră…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: